Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим откритото - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Яйчников резерв

Какво означава яйчников резерв? Как яйчниковият резерв влияе на шансовете за успешна бременност? Има ли стандартен сценарий, или при всяка жена нещата се случват по индивидуален начин?

Яйчников резерв е нещо много по-просто, отколкото звучи – това е запасът от всички яйцеклетки на една жена. Нищо сложно, нали? Защо обаче той е толкова важен за жената, която иска да стане майка сега, след година или някой ден в бъдещето? Как яйчниковият резерв влияе на шансовете за успешна бременност? Отговорът няма да ви хареса, момичета.

Колкото – толкова!
Яйчниковият резерв е краен и невъзобновим. Момиченцето се ражда с ВСИЧКИ яйцеклетки, които някога ще има! Техният брой може само да намалява, но не може да бъде възстановяван – нито по естествен начин, нито с помощта на науката и медицината.

С какъв капитал започваме?
Всичко започва около деветата седмица на бременността, когато се оформят зародишите на бъдещите яйцеклетки на момиченцето. По това време те наброяват няколко милиона, като до раждането остават около 1 000 000 – 1 500 000. Това са всички златни яйца, с които се раждаме, и оттук нататък те ще продължaват да намаляват. Началният запас, с който идваме на бял свят, варира от жена до жена, като количеството бъдещи яйцеклетки се определя главно от наследствеността, но може да бъде повлияно и от протичането на бременността.

Вече съм жена – какво се случва оттук нататък?
До стартът на половото съзряване, запасите в яйчниците на девойката са се стопили още близо четири пъти! След започването на цикъла, всеки месец в яйчниците се подготвят за узряване по около 15-20 яйцеклетки. Те растат в малки мехурчета, пълни с течност – фоликули– в които са защитени и от които получават всичко необходимо, за да растат и зреят. Фоликулите, които се „събуждат“ за зреене всеки месец, т.нар. антрални фоликули, са достатъчно големи да бъдат видени с помощта на ултразвук. Броят и размерите им са един от показателите, които помагат на специалистите да определят състоянието на яйчниковия резерв. В рамките на един цикъл, обикновено узрява напълно само един доминантен фоликул, а останалите преминават през т.нар. фоликулна атрезия – макар да са били събудени и подготвени за зреене, те не изчакват до следващия месец, а се саморазграждат.

Колкото по-късно, толкова по-бързо
Яйчниковият резерв намалява с годините, и възрастта на жената е един от основните ориентири за неговото състояние. Основните причини за изчерпването на този скъпоценен запас са генетични – така сме програмирани!
През по-голямата част от живота на жената, яйчниковият резерв намалява плавно и постепенно. От една точка нататък, обаче, той рязко започва да се изчерва с все по-голяма скорост. При повечето жени този повратен момент е между 35 и 37 години. (Внимание: След тази възраст с бързи темпове се увеличава и делът на яйцеклетки с различни хромозомни дефекти – т.е., рязко се влошава и качеството!) В следващите пет години обикновено жената губи 90% от останалите си яйцеклетки, като за още пет яйчниковият й резерв е практически изчерпан. Месечният цикъл може да продължи още няколко години до окончателното му спиране, средно на около 51-годишна възраст. Любопитен факт е, че дори при жени в менопауза могат да бъдат намерени единични останали фоликули! Те обаче не са годни да дадат начало на поколение.

Различни жени – различни сценарии!
Няма две еднакви жени, това е сигурно! И докато мнозинството от нас се вписват в гореописаните рамки, има и индивидуални различия. Някои от тях са щастливи изключения, при които яйчниковият резерв е много по-богат и се изчерпва много по-късно. Тези жени могат да забременеят и родят на 45! Другият сценарий обаче – т.нар. преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, или преждевременна яйчникова недостатъчност - може да ни остави с празни ръце точно тогава, когато си мислим, че тепърва започваме пътешествието си! Късата клечка може да се падне на всеки – но защо се случва така и как можем да разберем какво е състоянието на нашия яйчников резерв – научете!

Споделeте тази страница: