Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим откритото - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Какъв е смисълът и кога обмисляме замразяване?

Смисълът на процедурата по замразяване на яйцеклетки е да бъде съхранен фертилитета на жената, или казано по-просто, шансовете й да бъде майка в бъдещ момент. Това решение може да се обсъжда по различни поводи - тук изброяваме ситуациите - медицински и житейски, при които жените обмислят замразяване на яйцеклетка. От химио-и лъчетерапията, през различните медицински състояния, които се отразяват неблагоприятно на яйчниковия резерв, до различните причини за елективно замразяване - лични, семейни, професионални.

Какъв е смисълът да се замразяват яйцеклетки?

Ако вече сте прочели за връзката между възрастта на жената и броят и качеството на яйцеклетките й, ще се досетите защо търсим начин да забавим тиктакането на часовника. Когато замразим яйцеклетката, ние спираме времето за нея, и тя остава на толкова години, на колкото сме ние в този ден.

Ако днес не сме готови да бъдем майки, защото още търсим своя партньор (или себе си), ако се налага да отложим бременност и раждане по академични или професионални причини, ако ни предстои да се подложим на лечение, което може да увреди яйчниците ни, замразяването на яйцеклетка ни дава уникален шанс да съхраним репродуктивния си потенциал.

Така в деня, в който сме готови за Мисия Майка, дори времето или страничните ефекти от терапията ни да са увредили яйцеклетките ни, че имаме няколко скрити аса в ръкава – а шансовете ни за забременяване ще са равни на тези, които сме имали в деня, в който сме замразили.

Кога обмисляме замразяване на яйцеклетки?

Кой замразява? Често жените погрешно смятат, че замразяването на яйцеклетки се прави само преди лечение по повод онкологично заболяване, или като част от ин витро процедура. Друга заблуда е, че се прилага при жени над 40 години. Замразяването на яйцеклетки е подходяща и оправдана процедура за жени, които се намират в различни житейски ситуации, но които са обединени от един общ знаменател – желанието им в бъдеще да бъдат майки (или да бъдат майки отново).


Какви са възможните медицински ситуации, при които се разглежда замразяване на яйцеклетки като вариант за съхраняване на фертилността на жената:

 • Жени, на които предстои да се подложат на лечение на онкологично заболяване с химио- или лъчетерапия
 • Жени, на които предстои хирургическа интервенция за частично или пълно премахване на единият или и двата яйчника
 • Жени, страдащи от ендометриоза
 • Жени с фамилна история на ранна менопауза
 • Жени с проблеми с щитовидната жлеза
 • Жени с автоимунни заболявания
 • Жени с преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв


Не по-малко основателни като причина са и не-медицинските, житейски ситуации, при които чрез замразяването на яйцеклетка жената има шанс да отложи майчинството си за по-подходящ момент, вместо да прави прибързани решения и компромиси:

 • Жени, чиято връзка не е достатъчно узряла или партньорът им не е готов за това да станат родители
 • Жени, които все още не са срещнали партньора, който биха искали да стане баща на децата им
 • Жени, на които предстоят важни стъпки в тяхното академично или кариерно развитие
 • Жени, които вече са родили, и биха искали да имат още деца, но по различни причини биха искали да отложат това за по-подходящ момент (самостоятелно жилище, или по-добра работа, или израстване на определен труден период с другите деца, или смяна на партньора, или...)
 • Жени, които все още не са изпълнили целия списък с върхове, които са решили да покорят, преди да свият гнездо
 • Жени, които...

Една последна, но доста многобройна група, са жените, които преминават през ин витро процедура, но по религиозни или етични причини не биха искали да замразяват ембриони.

Споделeте тази страница: