Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим откритото - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
"Майка навреме" и IWC заедно за информирания избор

"Майка навреме" и IWC даряват 15 безплатни теста за изследване на яйчников резерв

08.03.2016

„Майка навреме“ и IWC ще подпомогнат 15 жени в репродуктивна възраст да си направят изследвания за оценка на яйчников резерв. Момичетата, които печелят пакети ще бъдат изтеглени в следващите 3 издания на Училището „Майка навреме“.

На следващия отворен урок, който ще се проведе в Paradise Center на 19/03/2016 от 13:00 ч., пет момичета ще получат възможност да направят изследванията безплатно.

Изследванията включват:

- Ултразвуково изследване на антрални фоликули – определя броя на антралните фоликули в яйчниците и допълва информацията, получена от хормоналните изследвания. То дава основа на репродуктивния специалист за окончателно становище относно състоянието на яйчниковия резерв.

- FSH (фоликулостимулиращ хормон) – изследва се между втори и четвърти ден от месечния цикъл на жената и дава важна информация за състоянието на яйчниковия й резерв. Това е хормон, който се произвежда от хипофизата, за да „буди“ фоликулите в яйчника за узряване всеки месец. С напредването на възрастта и влошаването на яйчниковия резерв фоликулите имат нужда от все по-високи концентрации на FSH, за да се развиват. Стойностите на FSH могат да варират от месец до месец, но докато високите му нива - дори еднократно измерени - са алармиращ сигнал за намален яйчников резерв, ниските стойности не винаги гарантират добро състояние на яйчниковия резерв. За да бъдат правилно тълкувани стойностите на FSH обикновено той се изследва едновременно с два други хормона - LH (Лутеинизиращ хормон) и Е2 (Естрадиол).

- AMH (Антимюлеров хормон) – хормонът се измерва на произволен ден от менструалния цикъл на жената и индикира количеството оставащи яйцеклетки. Ниските стойности на АМH са показател за намален или изчерпан яйчников резерв.

- LH (Лутеинизиращ хормон) – образува се в хипофизната жлеза и стимулира окончателното съзряване на фоликулите, разпукването им и овулацията при жената. Изследването на LH в началото на цикъла подпомага правилното тълкуване на резултатите от измерването на FSH, като съотношението между стойностите на двата хормона е важен ориентир за специалистите.

- Е₂ (Естрадиол) – естрадиолът се отделя от растящия фоликул и повишаването на концентрацията му с наближаването на овулацията е знак за хипофизата да намали производството на FSH. Понякога обаче тoва може да се случи по-рано от обичайното, в началото на цикъла. Този преждевременен ръст на естрадиола предизвиква изкуствено понижаване на нивата на FSH и така един иначе влошен яйчников резерв може да изглежда привидно нормален. Затова стойността на естрадиола е нужна за да покаже дали резултатът от измерването на FSH трябва да се приеме за меродавен или следва тестът да се повтори в друг цикъл.

« Обратно

Споделeте тази страница: