Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим откритото - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Репортаж от Училище "Майка навреме"

"Жената е по-сложен механизъм от мъжа"

12.10.2015

В последната за септември събота се проведе поредното Училище „Майка навреме“ в МБАЛ Надежда. То премина под мотото„Жената е по-сложен механизъм от мъжа“и включваше три интригуващи гледни точки към уникалността на женската природа.

Програмата откриха мачмейкърите Румен и Радослава от ClubR с любопитен поглед върху това как се разминават жените и мъжете в своите представи към мечтания партньор. Доказаните експерт-„сватовници“ представиха интересна статистика за представите и очакванията на хиляди хора, търсещи активно своята идеална половинка.

Участник в Училище „Майка навреме“ беше една успешна млада жена – 33-годишната Преслава Мънгова, която сподели личната си история за това как и защо е взела решение да замрази свои яйцеклетки. Преслава разказа за решението си да замрази яйцеклетки, което идва като естествен и логичен отговор на ситуацията, в която се оказва че е, след преглед, по време на който се установява спад в нивата на Антимюлеровия хормон. Това решение ще й даде свободата да съхрани шансовете си да стане майка, когато с човека до себе си е готова за голямата крачка към родителството.

Финалният щрих на деня поставиД-р Георги Стаменов– водещ специалист по репродуктивно здраве у нас, основател на Болница „Надежда“ и един от двигателите на „Майка навреме“. Лекцията му „Защо жените живеят по-дълго от мъжете?“ започна със забавен тон и сред любопитни факти и нови научни открития представи по-дълбоките теми за майчинството и родителството.

Статистиката е категорична – жените живеят средно с около 5-6 години повече от мъжете. И ако наглед най-простичкото обяснение за това е отколешното увлечение на момчетата към опасните играчки, оказва се, че науката все още няма универсална теория, обясняваща женското дълголетие.

Жената е по-сложен механизъм от мъжа – не само по отношение на ключовата й роля в запазването на човешкия вид. Съвсем скорошни научни публикации сочат, че особености в Y-хромозомата предопределят по-голямата уязвимост на мъжете към инфекции и заболявания. Т.е. изненадващо (не и за жените), мъжете се оказват по-крехки и уязвими, а предимството на жените е генетично предопределено!

Отдавна е известно и че сложният ендокринен апарат на жената работи не само за успешна бременност и раждане, но и за доброто здраве и устойчивост на женския организъм. При мъжете нивата на тестостерон и андрогени рязко спадат след 40-годишна възраст, излагайки ги на значително по-висок риск от инфаркт.

Женските полови хормони пък в значителна степен предпазват жените от сърдечно-съдови заболявания дори по време на климактериума, а бременността, раждането и кърменето доказано удължават благотворното им влияние. Кърменето е една от най-добрите профилактики на злокачествените заболявания на гърдата именно благодарение на ефектите на хормоните, отговарящи за лактацията.

Откриването на „бебешки“ стволови клетки, циркулиращи в кръвообращението на майката по време на бременността и след раждането е на път да даде радикално ново обяснение за подмладяващия ефект на майчинството.

Казано по друг начин, жената живее по-дълго, за да може да бъде майка, а майчинството й се отплаща с по-добро здраве и по-дълги дни. Дерзайте, момичета!

Автор: Диана Стойчева, Първите7

Източник

« Обратно

Споделeте тази страница: