Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Имам много време

Често мислим, че можем спокойно да отложим забременяването, като си мислим, че разполагаме с много време за тази стъпка. Но знаем ли колко често и по какви причини може да ни изненада диагнозата безплодие?

„Това не се отнася до мен“

Това ще си кажат някои, които отварят от любопитство тази страница. Същото си повтарят всеки ден хиляди момичета, доверявайки се безрезервно на мантрата „Имам много време“.

Но огледаме ли се около себе си, със сигурност ще разпознаем лицата на несбъднатите майки – сред наши приятелки, сестри, познати, роднини, колеги. Неподозирано много са хората около нас, които се сблъскват с невъзможността да заченат дете тогава, когато са се почувствали готови да поемат по пътя на родителството.

Стерилитетът е състояние, което засяга всяка шеста двойка в света.

В България двойките, които не успяват да заченат дете, са над сто хиляди. В големия процент от случаите стерилитетът се установява едва когато двама души решат да имат бебе. Стерилитетът в повечето случаи няма симптоми. Затова битката за „бебе“ често започва късно и се води трудно.

Да се замислим навреме: Когато след година опити за дете, без ползване на контрацепция и съобразно овулацията на жената бременност не настъпва, е необходимо да се потърси специализирана помощ. Ако жената в двойката е над 35-години, периодът, след който е препоръчително да се потърси специалист по репродуктивно здраве, се скъсява до шест месеца.

50:50

Къде най-често се крият причините за липсата на бременност – в мъжът или жената? До неотдавна един нелеп мит вменяваше вината изцяло на жената. Истината обаче е друга.

По равно се разпределят процентите между мъжкия и женския фактор за липсата на бременност. При част от двойките се открива проблем и при момичето и при момчето, а всеки пети случай остава енигма – т.нар. неизяснен стерилитет – забременяване не се случва, въпреки, че няма установена видима причина за това. Според редица изследвания, близо половината от случаите на неизяснен стерилитет се дължат на психологически фактор.

Споделeте тази страница: