Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Какво пише в закона и кой следи за спазването му

Кой контролира процеса
Изпълнителната агенция по трансплантация е компетентният орган за управление, координация и контрол на дейностите по асистирана репродукция, към които се числят и събирането и замразяването на яйцеклеки.


Къде е регламентирана дейността по събиране, замразяване и съхранение на яйцеклетки

Наредба №28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ е нормативният документ, който дава законовата рамка на процедурата по събиране, замразяване и съхранение на яйцеклетки и сперматозоиди в България.


Юридически въпроси, на които трябва да имате отговор:

 • Колко дълго според закона мога да пазя своите яйцеклетки:
  Максималния срок за съхранение яйцеклетки, определен в Наредба 28 е препоръчителен и той е 5 години. Това не ознаава, че при ваше желание клиниките не могат да продължат съхраненинето на биологичния материал.

 • Кой е собственикът на съхранените яйцеклетки:
  Съхранените яйцеклетки са изключителна собственост на жената, от която са добити. Всички документи, които се оформят преди стартиране на процедурата по събиране, замразяване и съранение на яйцеклетките се заверяват с нейния подпис. Договорът за съхранение на яйцеклетки се сключва между клиниката и жената, която желае да съхрани свой генетичен материал.

 • В случай, че реша да се откажа от съхранение, как се случва това:
  Ако решите да се откажете от съхранените яйцеклетки трябва да подпишете специален документ за отказ от съхранение, в който указвате и каква да бъде по-нататъшната им съдба.
  Може да изберете от три възможни варианта:
  - Яйцеклетките да бъдат унищожени.
  - Яйцеклеткитет да бъдат дарени анонимно (ако отговаряте на допълнителните условия да бъдете анонимен донор, а именно: да сте до 34 години с поне едно родено дете)
  - Яйцеклетките да бъдат дарени за научни изследвания.

 • Мога ли да ги даря на моя позната, която се нуждае от донорска яйцеклетка.
  • Ако тази позната е Ваша е сестра или първа братовчетка, а Вие сте на възраст до 38 години, с едно родено дете имате право да дарите яйцеклетките. Това е т.нар. роднинско донорство, регламентирано в наредбата за жени-родственици по права линия.
  • В случай, че нямате такава роднинска връзка с реципиента (жената, която ще приеме донорската яйцеклетка) може да дарите анонимно – без да имате право да научите , на кого е трансферирана яйцеклетката, защото донорството е анонимно, безвъзмездно и алтруистично.

 • В случай на смърт на жената, която е съхранила яйцеклтки, може ли някой друг (роднина, приятел, непознат) да ги ползва?
  • Не. В случай на смърт на жената, съхранила яйцеклетки , те не могат да се ползват от друг и се унищожават
Споделeте тази страница: