Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Как протича една процедура по замразяване

Ето че сме решили да замразим яйцеклетки. Как обаче става това? Как ще ги съберем? Къде може да стане това? Колко време ще отнеме? Ще мога ли да правя секс? Кога какво трябва да направя? Колко ще ми струва? Ще трябва ли да изляза в болничен или в отпуск? Трябва ли ми придружител?

Подробностите са различни в зависимост от причините, поради които предприемате това решение, и в зависимост от организацията на работа в различните клиники. Най-общо казано обаче има три основни етапа, които трябва да минем, преди да се сдобием със сертификат за успешно замразени яйцеклетки:

  • Предварителни изследвания и консултиране - за да се разбере дали има смисъл да правите процедурата и дали няма противопоказания, както и за да се планира втория етап
  • Хормонална стимулация на яйчниците - нормално всеки месец в един от двата ни яйчника узрява по една яйцеклетка. За да съберем достатъчно яйцеклетки за капсулата на времето, подаваме на яйчниците сигнали с хормонални препарати, така че да успеят да приготвят не една, а пет, десет или петнадесет зрели яйцеклетлки наведнъж.
  • Събиране на яйцеклетките - трябва да съберем чисто новите ни яйцеклетки когато узреят, точно преди фоликулите им да се разпункат. Това се случва с лека мини инвазивна процедура - пункция.
  • Замразяване на годните яйцеклетки и оформяне на документи за дългосрочно съхранение.

Прочетете ориентировъчно описание на етапите по-долу.

Етап 1: Предварителни изследвания и консултация

Ако вече сте взели своето информирано решение да съхраните свои яйцеклетки за бъдеща употреба, запишете час за консултация със специалист по репродуктивно здраве.

На първо място трябва да бъде изследван вашият яйчников резерв. Оценката на яйчниковия ви резерв е важна за да се определи какви резултати могат да се очакват от една процедура по събиране и замразяване на яйцеклетки.Това става с ултразвуково изследване на броя и размера на антралните фоликули в яйчниците ви от квалифициран специалист, заедно с изледване на два ключови репродуктивни хормона, за които се смята, че имат относително добра диагностична стойност в оценката на яйчниковия запас - това са фоликуло-стимулиращ хормон (FSH) и анти-Мюлеров хормон (AMH). Тези изследвания могат да бъдат направени и предварително, като имате предвид, че за да бъдат показателни получените резултати, е необходимо да посетите лабораторията на 2-3 ден от началото на месечния ви цикъл.

В насрочения ден за консултация с Вашия лекар донесете всички изследвания, документи, епикризи от предходно лечение, ако има такова. Предварително проучете фамилната си “здравна“ история. Уведомете лекаря за съпътстващи и минали заболявания, както и заболявания в семейството. Трябва да го информирате дали в момента приемате медикаменти, включително и контрацептиви и хранителни добавки.

Подгответе се с данни за своя месечен цикъл: колко дни продължава той, обилна ли е вашата менструация, на колко дни идва цикъл и имали ли сте „пропуснат“ месец, страдате ли от силни болки и необичайно кървене.Набележете ключови въпроси, които искате да зададете в кабинета. Попитайте за страничните ефекти и евентуалните рискове, които могат да възникат във връзка с процедурата. Запомнете, че няма неудобни, глупави или срамни въпроси. Чувствайте се свободни да питате за всичко, което ви интересува.

Тъй като процедурата включва хормонална стимулация, както и инвазивна манипулация (пункция) под краткотрайна упойка, на този етап лекарят ви трябва да изясни пълната ви медицинска история и да даде категорично становище за липса на противопоказания. При необходимост може да бъдат назначени консултации с интернист, ендокринолог, кардиолог или друг специалист, в зависимост от това дали имате някакви съпътстващи заболявания и от какво естество са те.

Етап 2: Хормонална стимулация на яйчниците

Процесът стартира с контролна оценка на вашия текущ гинекологичен статус в настоящия цикъл: преглед с ултразвук и кръвни изследвания за измерване на серумните нива на половите хормони (LH, FSH, естрадиол) на ден 2-3ти от Вашия цикъл. При необходимост се изследват допълнителни хормони (TSH, FT4, пролактин).

Трябва да ви бъдат предоставени и документи с информация за предстоящата процедура, с които да се запознете преди старта на стимулацията на яйчниците.

Стимулация на яйчниците с нискодозирани хормонални препарати: За да се развият достатъчно на брой качествени яйцеклетки, които да бъдат събрани в рамките на един цикъл е необходимо да се проведе стимулация на яйчниците с нискодозирани синтетични (пречистени) хормонални препарати. Те се назначават от Вашия лекар и се прилагат по схема - най-често чрез ежедневни подкожни инжекции в продължение на 10-13 дни.

Съвременната репродуктивна медицина има все по-широк арсенал от различни препарати, от който да бъдат подбрани именно тези, които са най-подходящи за вас и вашия яйчник. Съществуват препарати на таблетки, или такива, които се инжектират еднократно, а освобождават действието си в продължение на няколко поредни дни. Кой е най-подходящият препарат за вас и по каква схема да бъде приложен ще определи имено лекарят ви на базата на всички направени предварителни изследвания и на това как се държи яйчника ви по време на самата стимулация.

Процесът на стимулация се мониторира внимателно от медицинския екип чрез измерване нивата на хормоните и прегледи с ултразвук (обикновено през ден). Стриктното проследяване има две цели - от една страна да гарантира, че процедурата протича нормално и не се наблюдават странични ефекти или отклонения в състоянието ви, които да станат причина да се прекрати процеса. От друга е необходимо лекарят да има максимално ясна представа за това какво се случва в яйчника, за може да се определи възможно най-прецизно моментът, в който ще настъпи зрелостта на фоликулите и да се насрочи пункцията - манипулацията, с която се събират яйцеклетките.

Етап 3: Събиране на яйцеклетките - фоликулна пункция

Моментът на истината! След като хормоналната терапия е изиграла своята главна роля, вече има достатъчно на брой и големина фоликули, които вашият лекар има за задача да аспирира, за да „събере“ скритите в тях яйцеклетки.

С помощта на специална игла, водена от ултразвукова сонда, се достига до яйчника през влагалището. Течността, в която яйцеклетките „плуват“ и която изпълва фоликула се изтегля и предава на биолог-ембриолог, който има за задача незабавно да „открие“ яйцеклетките под микроскоп, да ги промие и да ги постави в подходяща хранителна среда, така че да не бъдат стресирани. Една важна подробност: едва сега и вие, и лекарят ви ще научите колко от фоликулите, които сте "отглеждали" по време на стимулацията, са пълни със зрели яйцеклетки! Броят на събраните яйцеклетки не винаги съвпада с очаквания от преброяването на фоликулите. Колко е той ще ви съобщят на самата пункция, а в последствие трябва да бъде отразен и в медицинските документи, които ще получите.

Процедурата трае обикновено около 5–10 мин. Извършва се под лека упойка (кратка венозна анестезия), като след това жената остава за наблюдение в клиниката най-често от 2 до 4 часа. В този ден няма да може да бъдете на работа, като е желателно и ден да не шофирате. Добре е да имате с вас близък човек, който да ви придружи до вкъщи след процедурата. Обикновено пункцията протича без усложнения, и можете да се върнете на работа още на следващия ден. В случай, че работата ви изисква големи физически натоварвания, ще ви бъде препоръчано да направите няколкодневна почивка, за което може да ви бъде издаден болничен лист.

За много момичета това е най-плашещата част от цялостния процес, свързан със замразяването на яйцеклетките. Макар и мнимално инвазивна, тази процедура крие своите рискове, с които предварително трябва да се запознаете и да обсъдите с Вашия лекар.

Етап 4: Замразяване на годните яйцеклетки

До този момент, вие следвате алгоритъма на една стандартна ин витро процедура. От тук нататък, в лабораторния етап на процеса, започват да се случват разликите.

При двойките, които са в ин витро процедура, процесът най-често продължава с оплождане на събраните яйцеклетки, отглеждане на получените ембриони в лабораторни условия и подготовка за връщането им в матката на жената (т.нар. ембриотрансфер).

За вас процедурата ще спре до тук – поне за сега. Яйцеклетките се оценяват от квалифициран ембриолог и се подлагат на замразяване. Няма да е пресилено да се каже, че това е най-рисковият момент в цялото пътешествие до тук. Яйцеклетката е най-трудната за замразяване клетка, и затова на тази стъпка сме посветили цял отделен раздел на сайта!

След като стане факт обаче, за спокойния зимен сън на нашите Спящи Красавици грижата поемат опитните биолози в крио-банката, които ще следят за спазването на условията, гарантиращи качественото съхранение на репродуктивните клетки – до момента, в който ще бъдат събудени за голямата Мисия Майка.

Споделeте тази страница: