Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Изследване на яйчников резерв

Как да разберем къде сме ние?

Вече съществуват изследвания, с чиято помощ може да се направи извод за състоянието на яйчниковият резерв. За съжаление, те не се включват в рутинната АГ профилактика. Обикновено такива изследвания се назначават едва в кабинета на репродуктивния специалист, когато вече е потърсена помощ поради проблемно забременяване. Така мнозинството жени, които иначе редовно следят женското си здраве, не разбират, ако при тях е налице отклонение в яйчниковия резерв, още повече, че изчерпването му протича тихо, без всякакви симптоми.

Всяка жена, която има планове за бъдеща бременност, може да вземе нещата в свои ръце и да направи изследвания за определяне на яйчниковия резерв, особено ако при нея е налице някой от факторите, които я поставят в риск от преждевременното му изчерпване.

Един подробен максимално информативен панел включва кръвни изследвания на определени хормони и преглед с ултразвук при специалист по репродуктивна медицина:

1. Хормонални кръвни изследвания:

  • FSH (фоликулостимулиращ хормон) – Изследва се на втори-трети ден от месечния цикъл на жената и дава важна информация за състоянието на яйчниковия й резерв. Това е хормон, който се произвежда от хипофизата, със задачата да „буди“ фоликулите в яйчника всеки месец, за да се развие зряла яйцеклетка. С напредването на възрастта и влошаването на яйчниковия резерв фоликулите имат нужда от все по-високи концентрации на FSH, за да се развиват. Стойностите на FSH могат да варират от месец до месец, но докато високите му нива - дори еднократно измерени - са алармиращ сигнал за намален яйчников резерв, ниските стойности не винаги гарантират добро състояние на яйчниковия резерв. За да бъдат правилно тълкувани стойностите на FSH обикновено той се изследва едновременно с два други хормона - LH (Лутеинизиращ хормон) и Е2 (Естрадиол).
  • AMH (Антимюлеров хормон) – Продуциран от гранулозните клетки на ранно раз­ви­­ващите се антрални фоликули. Хормонът се измерва на произволен ден от менструалния цикъл на же­на­та и индикираколичеството оставащи яйцеклетки. Ниските стойности на АМH са по­­ка­за­тел за намален или изчерпан яйчников резерв. Той се отделя от помощните клетки, отговарящи за подготовката на фоликулите, и нивата му намаляват правопропорционално на намаляването на бъдещите яйцеклетки. AMH се приема от специалистите като най-точния и адекватен маркер за оценка на яйчниковия резерв. Едно наум: ако получите смущаващ резултат за AMH, може да поискате да повторите изследването – AMH е един от „капризните“ лабораторни тестове, и е възможно резултатите в различни лаборатории да показват разлика.
  • LH (Лутеинизиращ хормон) – Образува се в хипофизната жлеза и стимулира окончателното съзряване на фоликулите, разпукването им и овулацията. Изследването на LH в началото на цикъла (втори-трети ден) подпомага правилното тълкуване на резултатите от измерването на FSH, като съотношението между стойностите на двата хормона е важен ориентир за специалистите.
  • Е(Естрадиол) – Главният женски полов хормон, който играе водеща роля за работата на яйчника. Естрадиолът се отделя от растящия фоликул и повишаването на концентрацията му с наближаването на овулацията е знак за хипофизата да намали производството на FSH. Понякога обаче тoва може да се случи по-рано от обичайното, в началото на цикъла. Този преждевременен ръст на естрадиола предизвиква изкуствено понижаване на нивата на FSH и така един иначе влошен яйчников резерв може да изглежда привидно нормален. Затова стойността на естрадиола е нужна за да покаже дали резултатът от измерването на FSH трябва да се приеме за меродавен или следва тестът да се повтори в друг цикъл.

2. Акушеро-гинекологичен преглед с ултразвуково изследване:

  • Определяне на яйчников диаметър и брой на антрални фоликули – Определя броя на ви­ди­ми­те антрални фоликули в яйчниците и допълва информацията, получена от хор­мо­нал­ните изследвания. То дава основа на репродуктивния специалист за окончателно ста­новище относно състоянието на яйчниковия резерв. Макар и вариращ от цикъл до цикъл, това е бърз и лесен метод за „моментна снимка“ на яйчниковия резерв.

Важно е да се отбележи, че правилното тълкуване на резултатите от кръвните изследвания може да се направи само от репродуктивния специалист, и то след образното ултразвуково изследване.

Възможно е в различните индивидуални случаи специалистите да препоръчат и допълнителни изследвания, в зависимост от личната ви медицинска история и наличието на рискови фактори.

Диагностиката не е страшна - вземането на кръв едва ли е нещо, което може да уплаши пораснало момиче, а ултразвуковото изследване не е свързано с по-голям дискомфорт от обичайния гинекологичен преглед.

Още информация

Споделeте тази страница: