Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Изчерпване на яйчников резерв

Преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв е явление, при което жената вече не може да отделя зрели яйцеклетки много по-рано от обичайния срок– преди да навърши 35 години. Понякога това става дори десетилетие по-рано! Причините за това могат да са много и различни:

  • Наследственост – ако майка ви или баба ви са имали ранна менопауза (на 40 и по-рано), много е вероятно при вас запасът от яйцеклетки също да свърши доста преди връстничките ви.
  • Химиотерапия– голяма част от медикаментите, използвани за борба с раковите клетки, поразяват необратимо нежните структури на яйчника, и унищожават бъдещите фоликули.
  • Радиация, вкл. лъчетерапия
  • Автоимунни заболявания, вкл. заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези – уврежданията за яйчниковия резерв са както поради самите механизми на заболяванията, така и поради странични ефекти на някои от използваните лекарства
  • Хирургични интервенции върху яйчниците или поддържащия им апарат

Случва се все по-често и все по-рано... но защо?

В последните години специалистите наблюдават тревожна тенденция – преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв все по-често се подмладява! Обсъждат се много възможни фактори за това, които са свързани със съвременния начин на живот. Лошите навици вредят на яйцеклетката или смущават нормалната работа на яйчника – повишеното излагане на синтетични хормони и хормоноподобни молекули,имитиращи хормоните; тютюнопушенето (пушачките влизат в менопауза средно 4 години по-рано!); повишените нива на тежки метали и химически замърсявания в големите градове е възможно също да имат отношение; ежедневният стрес и прекомерните количества свободни радикали; прекалено високото тегло или прекалено ниското тегло; прекомерната консумация на преработени храни с коктейл от консерванти, овкусители и подобрители... Все още обаче медицината не намира еднозначен отговор на това явление.

Защо е важно всичко това?

Какво значение всъщност има дали ни остават десет хиляди или петдесет хиляди яйцеклетки? Та нали когато решим да станем майки, е достатъчна само една? Яйчниковият резерв е основният фактор, който определя шансовете ни да се случим като майки! И заради всички индивидуални особености и допълнителни усложняващи фактори, вече е ясно – шансовете ни се определят не от хронологичната ни възраст, а от възрастта на яйчниците ни! Когато едно от най-важните решения в живота – това да станем родители – зависи в такава голяма степен от скрития часовник в тялото ни, не е ли важно да знаем колкото се може повече за него, за да правим планове и вземаме решения?

Какви са симптомите?

Казано с две думи: няма такива. Намаляването и изчерпването на яйчниковия резерв протича без външни белези – тялото ви няма да ви даде знак, че часовникът тиктака. Няма да усетите горещи вълни – това идва по-късно, когато вече е късно! Няма да ви заболи яйцеклетката! Няма да сънувате пророчески сън... Неприятно? Меко казано. Съвсем не са рядкост случаите, в които млади жени в разцвета на силите си, на прага на всички важни житейски събития, изведнъж разбират, че времето в яйчника е свършило.

Споделeте тази страница: