Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
В кухнята: как приспиваме Красавицата?

Какво представлява замразяването на яйцеклетки като процес и с какво замразяването на яйцеклетката затруднява специалистите? Какво е необходимо, за да съхрани замразенята яйцеклетка своята жизнеспособност и скъпоценен репродуктивен потенциал, докато спи зимен сън?

Как замразяваме?

Криотехнологиите се развиват още от началото на 20-ти век – и то колкото и да в странно, първо в областта на животновъдството, а след това в хуманната медицина. Със стартът на ин витро оплождането в средата на седемдесетте се появява и необходимостта от успешно методи за замразяване и съхранение на полови клетки (яйцеклетки и сперматозоиди) и ембриони – когато е необходимо част от ин витро процедурата да се отложи по някаква причина, или когато след приключването й има още останали годни ембриони или полови клетки. Рецептите, използвани в животновъдството бързо били пригодени за човешки клетки. Но ако за сперматозоидите и ембрионите всичко се развивало без спънки и проблеми, яйцеклетката си оставала непокорен връх.

Какво представлява замразяването

При охлаждането на живите клетки под определена гранична температура, жизнените процеси в тях вече не могат да протичат нормално, и часовникът спира. В такова дълбоко приспано състояние теоретично те биха могли да прекарат месеци, години, десетилетия. Температурната граница, която трябва да се преодолее, за да се постигне това, е -130 градуса по Целзий. Това е по-студено от най-студеното място на Земята, и единственият начин да се постигне е с помощта на течни газове – в случая течен азот. Преди да се подложи на замразяване, пробата се подготвя като се добавят един или повече различни криопротектора – вещества, които да предпазят клетъчните структури от увреждане по време на замразяването.

Защо замразяването на яйцеклетката е толкова трудно

Яйцеклетката е наистина много специална! Тя е най-голямата клетка в нашето тяло, като при това съдържа огромен процент свободна вода. Това са водни молекули, които не са свързани с други биологични молекули, и те се държат малко или много като водата в природата. В това е и голямата беда – както знаем, водата е единственото вещество, което при охлаждане между 4 и 0 градуса не се свива, а увеличава обема си (но това знае всеки, който е имал злощастната идея да охлади бързо бутилката бяло вино във фризера, след което я е намирал забравена пръсната на парчета). Със замръзването си водата образува безкрайно красиви, но смъртоносни ледени кристали – те буквално разкъсват клетките. Затова и при замразяването на живи клетки и тъкани се цели на всяка цена да се избегне фаталното кристалообразуване в клетките..

Споделeте тази страница: