Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Отворете шампанското - покорихме Красавицата!

Тук ще ви запознаем с черешката на тортата - най-съвременната технология за замразяване - витрификацията. С какво се различава от традиционното бавно замразяване и каква е успеваемостта на този метод, и защо с навлизането му в клинична употреба замразяването на яйцеклетки за първи път бе признато за успешна процедура, която дава реални шансове за съхраняване на фертилитета на жената.

От кога датира замразяването на яйцеклетки като технология

На много места ще прочетете, че това е съвсем нова, експериментална технология, за която не е ясно дали работи. Истината е по-различна: опитите да се замрази яйцеклетка датират от много години, като първото съобщение за родено дете след такава процедура е от 1986 г., когато австралийският учен д-р Кристофър Чен успява да „събуди“ замразени яйцеклетки. За съжаление методът на д-р Чен все още не е това, което медицината търси, защото той дава успешен резултат в прекалено малък процент случаи. Още три десетилетия науката ще търси начин да съхрани човешката яйцеклетка без да попадне в убийствения ад от ледени кристали.

Големият пробив: витрификацията

Дълго чаканият успех в приспиването на яйцеклетката идва с разработването на принципно нова методика – т.нар. ултрабързо замразяване, при която клетките се подготвят за зимен сън с много по-концентрирани криопротектори, а охлаждането им става с мълниеносна скорост. При това се избягва фаталното образуване на ледени кристали и водата в клетките преминава директно в стъклоподобно състояние. Оттук и другото име на тази техника – витрификация.

Успеваемост на витрификацията

Първите доклади за резултатите от процедури с витрифицирани яйцеклетки надминават всички очаквания – над 95 % от яйцеклетките оцеляват след размразяване, 90% от тях се оплождат успешно и дават началото на жизнеспособни ембриони, процентът на получените бременности пък е над 65%. Макар и бавно, витрификацията навлиза в практиката на все повече клиники по цял свят.

Замразяването на яйцеклетки вече се приема за утвърдена технология

След обстоен анализ на стотици публикувани резултати, през 2012 г. Американското общество по репродуктивна медицина – една от най-влиятелните организация на специалистите по асистирана репродукция в света – излезе с официално становище, че замразяването на яйцеклетки по метода витрификация вече не се счита за експериментална процедура, а се приема за технология, която напълно е доказала своята ефективност и безопасност.

Витрификацията на яйцеклетки си остава висока летва

И днес обаче замразяването на голямата женска гамета си остава предизвикателство – защото за да протече успешно, витрификацията изисква специално обучени ембриолози, а за да съхранят качествата си по време на криосъхранението, яйцеклетките е необходимо да се съхраняват при постоянен контрол на критичните параметри – условия, които изискват допълнителни усилия и инвестици от медицинските специалисти.

Споделeте тази страница: