Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Майка = Любов

Наскоро в социологическо проучване запитахме младите българки
„Как би се отразило родителството върху живота ви?

Малко над 96% от тях посочиха: Ще получавам и ще давам повече любов.

ЛЮБОВ е думата, която за много от нас описва това да имаш дете. С нея изчерпваме целия смисъл на съществуването си и като че ли не ни е нужно нищо друго, за да сме истински щастливи.

Кога раждаме първото си дете

Въпреки това статистиката сочи, че възрастта, на която жената ражда своето първо дете се повишава. Все по-често активните жени раждат за първи път след 30-годишна възраст. Около 20% от жените в САЩ отлагат този момент за след 35- та си година. Всяка 5-та жена в икономически силните страни ражда своето първо дете във втората половина на своите трийсет.

Защо, въпреки че категорично сме ЗА майчинството, често го поставяме пред изпитания с отлагане във времето?

В днешния забързан свят жените са изправени пред предизвикателството да постигнат много, преди да станат майки. Образованието отнема време. Първите стъпки в кариерното развитие искат своето. усъвършенстването и това да бъдеш добър професионалист също си казват думата.

В търсене на спътника в живота

Най-честата причина обаче, да пренапишем този план се крие в липсата на много важна компонента за пълноценното родителство. Днешната жена все по-трудно намира подходящия партньор, с който да създаде и отгледа дете. Търсенето на пълноценния партньор за много жени отнема ценно време, когато говорим за раждането на дете. Да имаш точния човек, с който да споделяш родителството обаче е изключително ценен мотив за жената, за да стане майка.

На въпроса „Бихте ли родили дете без да имате партньор“ близо 60 % от запитаните не споделят това мнение. 80% смятат, че детето ще заздрави връзката с мъжа до тях. 56% посочват, че решението да имат дете зависи най-вече от това дали имат стабилна връзка с техния партньор.

А кариерата?

На фона на липсата на партньор като причина да отлагаме раждането, кариерното развитие и финансовата стабилност отстъпват на втори план. За около 80% от жените, участвали в проучването, раждането на дете е по-важно от кариерата. Едва 10% посочват постоянната работа като фактор в решението им да станат майки, а професионалната реализация е мотив за 4,4% от анкетираните.

Въпреки това, много често отлагаме бебето заради професионалната си ангажираност или финансовото си положение. Този нелек избор стои пред много от нас, които учат, работят, осмислят собствената си личност посредством професионална реализация в един типично мъжки свят.

Не случайно 60% от анкетираните жени в нашето проучване твърдят, че обичат работата си, а 58 % искат да се развиват в кариерата.

Споделeте тази страница: