Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
Седемте тайни на яйцеклетката

1. Яйцеклетката е с размер XXXXXL!

Човешката яйцеклетка е с гигантски размери в сравнение с всички останали клетки в тялото. Нейният диаметър е около 100 микрона (100 милионни части от метъра!) – приблизително колкото дебелината на косъм! При подходящи условия дори бихте могли да я видите с невъоръжено око – ако сте с особено остро зрение и, разбира се, случайно сте попаднали в някоя ембриологична лаборатория. За сравнение – ако трябва да запълните мястото на една-единствена яйцеклетка със сперматозоиди, ще са ви необходими около 15 000!

2. Яйцеклетката има дълга история

Женското тяло започва да образува яйцеклетки на възраст 9 седмици. Но не девет седмици след раждането, а девет седмици след зачеването! До петия месец на бременността, бъдещото момиче вече има запас от 7 000 000 яйцеклетки. До раждането са останали 1 000 000 – 1 500 000. От този брой само една трета ще бъдат достатъчно добри да се класират за времето, когато девойката стане тинейджър.

3. Яйцеклетката е скъпоценна

Едва около 400 до 500 яйцеклетки от милион в крайна сметка успяват да изминат целия път до зрелостта. Заедно с всяка узряла яйцеклетка отпадат десетки други. Това отмиране на незрели яйцеклетки се случва не само в деня на овулацията, а ежедневно и ежечасно.На тяхно място обаче момичето не образува нови – намаляването на броя им е необратимо, затова и всяка една от тях е толкова ценна!

4. Яйцеклетката остарява

С всяка изминала година от живота на жената, яйцеклетките остават все по-малко, но и остаряват. Не, те не се сбръчкват, нито губят своя блясък! От година на година, става все по-трудно да бъдат събудени под командата на половите хормони. Нещо повече – времето поразява безценния генетичен материал, който пазят в сърцето си, и все по-голяма част от тях се оказват с увредени хромозоми.Заради това, уви, те стават негодни да дадат начало на бъдещ живот.

5. Яйцеклетката не се оплаква

Всички сме чували за горещите вълни и безсънието, дискомфорта и смущенията в цикъла, които съпътстват идването на менопаузата – времето, в което яйчниците спират своята работа. Намаляването и влошаването на качеството на яйцеклетките, обаче, започва повече от десетилетие по-рано, и то без никакви външни признаци и симптоми. Често жените, които искат да забременеят, когато тези процеси вече са започнали, се изненадват, че яйчниковият им резерв е силно влошен, защото не са имали каквито и да било оплаквания.

6. Яйцеклетката е уязвима

Освен от най-големия неприятел –времето, яйцеклетката понякога има и други неподозирани врагове. Това са йонизиращите лъчения, както и множество вещества, част от ежедневието ни. Яйцеклетката не обича да пуши и да пие кафе и алкохол. Яйцеклетката се бои от олово, живак и органични разтворители и химикали. Яйцеклетката се обърква от синтетични хормони, каквито често се намират в месото или в пластмасовите предмети у дома. Яйцеклетката се ужасява от пестициди. В 21-ви век списъкът е може би три пъти по-дълъг от този в 20-ти век, уви.Колкото по-близо до природата живеем, с толкова по-малко врагове ще се сблъскват скъпоценните яйцеклетки.

7. Яйцеклетката е моногамна

Може и да не е модерно, да е дори старомодно, но това е факт! Всяка зряла яйцеклетка има своя корона и свита от помощни клетки, които я правят дори още по-непристъпна, отколкото си мислите. Въпреки това през тази "охрана" може да премине един "жених" –най-умелият, най-добрият, най-бързият, с най-голям потенциал. Успее ли да премине всички защити и да преодолее и последната граница, Той става Единственият. Още в същата милисекунда, в която той се слее с нея, яйцеклетката стартира незабавна програма за блокиране на всички други кандидати. Романтично, нали?

Споделeте тази страница: