Споделено...

Тук споделяме.
Споделяме истории на някой като теб - забързан, успяващ, мечтаещ, търсещ.
Говорим открито - кога и как да бъдеш себе си - навреме!

Вижте повече
Новини
18 09
Кампанията ни е отличена на ФАРА 2016
С колко яйцеклетки се раждаме?

Раждаме се с краен брой яйцеклетки, от които само малка част остава до 35–37-годишна възраст.

Още в утробата на майката, между 16-ата и 20-ата седмица от бременността яйчниците на бъдещото момиче съдържат между 6 и 7 милиона яйцеклетки. Впечатляващо количество, което обаче минава незабавно в режим „обратно броене“. Още на този ранен етап стартира процес, при който яйцеклетките започват необратимо да намаляват.

До раждането си губим около 2/3 от първоначалния запас яйцеклетки – остават ни само около 1-2 милиона и това са всички яйцеклетки, които някога ще имаме (нашият яйчников резерв, който не се допълва и обновява).

До настъпване на пубертета в яйчниците на девойката остават около 250-300 хиляди яйцеклетки, а до 20-ата й годишнина – около 150 хиляди.

В рамките на репродуктивния си живот жената отделя зряла яйцеклетка около 300 до 500 пъти. Неизползваните фоликули дегенерират и не достигат зрялост, защото стимулират растежа на доминантния фоликул.

Ние губим яйцеклетки през целия си живот до окончателното им изчерпване и настъпването на менопаузата. Изчисленията показват, че в рамките само на час всяка жена губи средно 2 яйцеклетки. За същото време мъжът произвежда около 50000 нови сперматозоида.

Намаляването на яйчниковия резерв е постоянен процес, който се ускорява след 35-37 година. След този момент рязко намалява не само броя, но и качеството на оставащите яйцеклетки. За съжаление въпреки напредъка на медицината, този процес не може да бъде забавен или обърнат.

Добрата новина е, че вече съществуват изследвания, с помощта на които жената може да „свери часовника“ и да се ориентира за състоянието на яйчниковия си резерв. Това е особено важно в наши дни, когато младите жени все по-често отлагат раждането за след 30-тия си рожден ден.

Споделeте тази страница: